Jopy Brouwer

“Onze Jopy is van de Pinda-chinees”

 

Jopy Brouwer, 78 jaar, is geboren in Klarendal en woont daarna in het Arnhems Broek, het Spijkerkwartier, Burgemeesterswijk en Malburgen Oost. Ze heeft 1 broer en 1 zus. Haar favoriete plek in Arnhem is Sonsbeek

Oorlogsherinnering

Jopy heeft een groot deel van haar jeugd doorgebracht in het Spijkerkwartier waar haar ouders een pension hadden. In het huis was ook een kamer waar de kinderen nooit mochten komen. Ze hoorde veel bedrijvigheid van typemachines en veel mensen. En dan moest haar moeder plotseling een brief bezorgen. Later bleek dat haar ouders in het verzet zaten. Soms verborgen ze ook onderduikers op de zolder. Liefdevol vertelt Jopy: “Mijn moeder had een groot hart. Toen we eens moesten schuilen in het souterrain en zij de Duitse soldaten zag lopen op de stoep boven hen werd ze erg boos dat Hitler zulke jonge soldaten naar het front stuurde. Ze zag een soldaat huilen en ze haalde hem naar binnen en liet hem zijn verhaal doen, huilend op haar schoot.” De jongen bleek pas 17 jaar en door de SS geronseld terwijl hij in de bios zat Ze vraagt zich nog altijd af hoe het met hem is afgelopen.

Indische roots

Jopy is voor een kwart Indisch en heeft daarom een exotische huidskleur , terwijl haar broer en zus blank zijn. Als daarover wel eens een opmerking gemaakt werd door dames uit de wijk dan antwoordde haar moeder: “Onze Jopy is van de Pindachinees!” Toen haar neef Albertus (halfbloed Indisch) naar Nederland kwam en bij hen in ging wonen was ze meteen verliefd. Na de eerste zoen bonkte haar hart zo hard dat ze er een kussen tegenaan drukte., bang dat iemand het zou horen. “Je hoorde natuurlijk niet met je neef te gaan, maar mijn ouders waren er niet op tegen omdat ze zagen hoeveel wij om elkaar gaven. Wel waren ze bang voor de gevolgen. Na een medische test kregen we toestemming van de dokter en dus ook van mijn ouders.” Jopy geeft veel om haar Indische achtergrond en zij heeft dikwijls contact met andere Indonesische mensen. “Vrienden uit Den Haag noemen Arnhem Het Bandung van Nederland door het heuvelachtige landschap. De Nederlanders die in IndiĆ« veel geld hadden verdiend als planters bouwden hun huis op de Velperweg. Je herkent de bouwstijl nog aan de veranda’s.” Door haar kennis over de Arnhemse geschiedenis en haar liefde voor mensen en wandelen is zij jarenlang gids geweest in haar geliefde Arnhem.