Ciska Minnen

“De koningin heeft misschien meer geleerd, maar ik heb de ervaring!”

 

Ciska Minnen, 80 jaar, is geboren op de Geitenkamp en woont daarna in de wijken Klarendalen Malburgen Oost. Ze is de jongste van 8 kinderen (4 broers, 3 zussen). Haar favoriete plek in Arnhem is het door haar man aangelegde Immerloopark.

Bezige bij

Ciska is haar hele leven al een actieve vrouw. Haar eerste baan was bij Ton Wiggers van Introdans. Die had toentertijd Studio LP. Ze maakte de zalen schoon en verzorgde er de post. Met de drie dansers was ze goed bevriend. Ze heeft daar een fijne tijd gehad tot haar 59ste. Daarna bracht ze de tijd door met haar man. “Maar na zijn overlijden ben ik echt de dingen gaan doen, die ik wilde doen. Op een bewonersavond in het wijkcentrum werd mij gevraagd: “Waarmee kunnen we u helpen?” Ik heb ze aangekeken en gezegd: “Ik heb geen hulp nodig! Ik kom hulp bieden!” Zo kwam het dat ze met minister Vogelaar door de wijk is gefietst en met minister Bos heeft gegeten. Plotseling springt ze op en komt terug met een foto. “Hier sta ik op de foto met Koningin Beatrix voor het project Kroon op Malburgen. Ik heb haar van alles verteld over Malburgen. Ach, dat maakt me niets uit. Zij hebben misschien meer geleerd dan ik, maar ik heb de ervaring.” Voor een groepje vrouwen uit de wijk heeft ze het Creatief CafĂ© bedacht. “Er stond al een poosje een pand leeg in de buurt. Met Gerrit Breeman en Henk van Ramshorst van Volkshuisvesting ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden waren. Inmiddels is er een school gerealiseerd en mogen wij de ruimte op vrijdag gebruiken.” In samenwerking met Volkshuisvesting en het Kan wel-project is er een speeltuin ingericht waar haar zoon het ontwerp voor heeft gemaakt. Daarnaast is Ciska actief voor het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken.

Wilhelmina zag ze in een flits

Zij is met haar 80 jaar actiever dan ooit. “Mijn zus is 91 jaar geworden en ik ben zeker van plan om haar in te halen!” Als ik haar vraag naar activiteiten die vroeger werden georganiseerd, begint ze meteen op te sommen. “In de binnenstad had je ‘Parijs in Arnhem’. Er was een braderie en overal terrasjes. Ik heb zelfs kennis gemaakt met Edith Piaf, zo’n heel klein vrouwtje naast twee grote beveiligers. Ook koningin Wilhelmina bracht een bezoek aan de stad. Ik stond met wat vriendinnen ergens als een tableau vivant, maar daar ging de koningin met zo’n rotvaart langs!”, zegt ze nog verontwaardigd.