Johanna Meijer

Klarendallers zijn recht door zee. Je weet wat je aan ze hebt!

 

Johanna Meijer, 92 jaar, is geboren in de wijk Klarendal en heeft daar haar hele leven gewoond. Ze heeft 2 broers en 1 zusje. Haar favoriete plek in Arnhem is de omgeving waar ze nu woont in de Drie Gasthuizen

Thuis in Klarendal

Johanna voelt zich al haar hele leven thuis in Arnhem en vooral in Klarendal. Met haar vader ging ze naar wedstrijden van Vitesse waar ze beide naar uitkeken. Ze kende heel wat spelers waaronder De Zwarte Panter (Frans de Munck) Sjakie Alberts en Wim Hendriksen. Die kwamen zelfs bij hen thuis. Zelf speelde ze ook graag voetbal in de straat. Haar vader zat bij de Gele Rijders en droeg daarom met regelmaat een prachtig uniform dat hem heel jong maakte. “Ik ging wel eens met mijn vader nootjes kopen op de Hommelsemarkt en dan hing ik aan zijn arm. Op een dag werd mij op de MULO gezegd dat mijn vader op school moest komen om hem te vertellen dat zijn dochter was gezien met een soldaat: Mijn eigen vader!” schatert Johanna. Ze was erg trots op haar vader en gek op de paarden. Als hij bij hen de straat in reed en ze hoorde de hoeven van het paard klepperen, rende ze naar buiten om een stukje mee te rijden.

Dol op paarden

Ze was dol op de paarden. En laat ze nou net verliefd worden op de zoon van paardenslager Ernste op de Klarendalseweg! Ze heeft er jaren in de winkel gewerkt. Het contact met de mensen vond ze leuk, maar ze stond niet achter het product dat ze verkocht. “Ik verzorgde elke dag de paarden, die nog niet aan de beurt waren en later liggen ze in de toonbank!” Ze eet nu zelfs geen vlees meer. Johanna heeft wel fijne herinneringen aan Klarendal. Ze typeert de Klarendaller als recht voor zijn raap. Je weet wat je aan ze hebt. “Soms hoorde je iemand roepen: “Iets te doen!” en dan wist je dat er ergens brand was of een relletje en dan liep de hele wijk uit. Toen de school in brand stond werd de brandweer gebeld met de boodschap “Ons huus staat in brand!” “Welk huis?” vroegen ze dan van de brandweer, maar dat schoolgebouw heette in de volksmond ‘Ons Huus'”

Dromen over Klarendal

Nu woont Johanna in woonzorgcentrum Drie Gasthuizen en geniet daar van de mooie omgeving en de goede verzorging. Maar ’s nachts, als ze niet kan slapen, pakt zij een fotoalbum uit de kast en droomt ze weg naar de tijd in Klarendal.