Mien Hooijer

Mijn man leerde ik kennen in de bedstede van onze boerderij Diependal.”

 

Mien Hooijer, 95 jaar, is geboren is de wijk Heijenoord en is via Schaarsbergen (tijdens evacuatie), de Vogelwijk en de Geitenkamp weer in Heijenoord gaan wonen. Ze heeft 15 jr jongere tweelingbroers, nog 1 broer en 2 zussen. Haar favoriete plek in Arnhem is Mariëndaal.

Liefde op het eerste gezicht

Mien is geboren op boerderij Diependal in Mariëndaal. Nu maken ze er een zorgboerderij. “Mijn man heb ik bij ons op de boerderij in de bedstede leren kennen. Hij werkte bij de gemeente Arnhem als technisch hoofdambtenaar en kwam als elektriciën de verlichting maken in mijn slaapvertrek. Het was liefde op het eerste gezicht!” In 1943 zijn ze verloofd en in september 1944 trouwden ze in de Eusebiuskerk. “We gingen er heen met een koets met paarden ervoor, maar we moesten lopend terug.” De paarden werden door de Duitsers gevorderd. In november 1944 evacueerden ze naar het Deelerwoud bij Schaarsbergen samen met 11 andere mensen. Mien was toen zwanger van zoon Kees. Hij is geboren in de varkensstal waar ze 8 maanden woonden. “Ik snap nog niet hoe we het daar uitgehouden hebben, want er was helemaal niets. Geen water, geen toilet, alleen een fornuisje dat mijn vader had meegenomen. Het wiegje van Kees werd bekleed met stof van een parachute,” aldus Mien. In april ging haar man terug om de stadsverlichting te repareren. Bij terugkomst hebben ze tijdelijk in de Vogelwijk gewoond en daarna in een noodwoning op de Geitenkamp. Eindelijk konden ze haar huidige woning krijgen aan de Callunastraat, als inwoning bij een ouder echtpaar.

Een stoel in de hemel

Inmiddels woont ze alweer 56 jaar in dat huis en het bevalt haar heel goed. “Ondanks mijn leeftijd, (Ik ben de oudste van de straat!) doe ik nog alles zelf. Alleen de ramen van de bovenverdieping lap ik niet meer zelf!” Ze heeft lieve buren die goed op haar letten. De overbuurvrouw zei laatst nog: Mien, jij krijgt een stoel in de hemel!” “Nou, dat wachten we dan wel af. Maar daar ben nog niet klaar voor, hoor!” Haar goede vriend Bob neemt haar overal mee naar toe. Laatst bezocht ze haar eerste voetbalwedstrijd van Vitesse. “In een skybox nog wel. Stel je voor! Mien bij Vitesse!,” grinnikt ze geamuseerd.