Ria Burgers

Met zo’n groot gezin van 11 maakte je je eigen gezelligheid.”

 

Ria Burgers, 86 jaar, is geboren in de Vogelwijk en is via het centrum en Presikhaaf 1 naar Over het lange water gegaan. Ze heeft 4 broers en 6 zusjes, Ria is het 6e kind. Ze ervaart de straatjes achter de Bijenkorf als haar favoriete plek in Arnhem.

Gezin van 11 kinderen

Ria heeft een hele tijd in de Ridderstraat gewoond. “Op de plaats van ons mooie huis staat nu de Deltaflat. Heel jammer dat ze het daar hebben gesloopt. Niet alleen ons huis is weg, maar zelfs de straat! Dat is nu Nieuwe Plein.” Zij komt uit een groot gezin met 11 kinderen. Vriendjes en vriendinnetjes, iedereen kon langskomen en ook mee-eten. “Het was altijd heel gezellig. Ik zou niet anders gewild hebben. Je had altijd iemand om mee te spelen en je was nooit alleen. We hadden het niet breed, maar we zijn niets tekort gekomen,” vertelt Ria. Ze speelde met haar zusjes veel met poppen; op haar verjaardag kreeg ze eens een zwart popje waar ze toen een pruik voor maakte van gerafeld touw. “Toen we klein waren liepen we iedere zondag met z’n allen naar Westervoort, naar de boerderij van oma, maar later ging ik met de groteren in Sonsbeek wandelen en dan dronken we wel eens wat in de Theepit.”

Ria op het podium

Ze herinnert zich ook Parijs in Arnhem. “Een geweldig evenement dat zich voor ons huis afspeelde. Daar stond de Eiffeltoren! En we zongen een lied: “Van de zomer wordt Arnhem Parijs, en de Rijn heet dan tijdelijk de Seine. En mijn meisje dat heet nu Marie, maar dan wordt ze genoemd Madeleine,….” Ze kent nog alle woorden. Ria was ook lid van zangkoor Vincentius. Ze repeteerde in het KAB gebouw, maar niet alleen daar. “Tijdens de afwas speelden mijn broers op de banjo en de ukelele en zong ik met mijn zussen de sterren van de hemel. En op zaterdagavond werden de kleden opgerold, de grammofoon gepakt en dansten we de wals en de foxtrot! En we aten doppinda’s van een krant aan tafel.” Toen haar broers gingen werken bij rubberfabriek Hevea kregen ze meer armslag. Ze is helaas ook een broertje en een zusje (“Emmy, de mooiste bij ons thuis”) verloren. Toch heeft ze niet het idee dat ze een zwaar leven heeft gehad. “De tederheid en de gezelligheid maakte heel veel goed,” aldus Ria. Tegenwoordig woont ze in een mooi appartement van Portaal en neemt ze deel aan activiteiten, georganiseerd door SWOA, als sjoelen en seniorengym. “Daar kijk ik erg naar uit. Er komen allemaal oudere mensen. Maar er is nooit trammelant, want we nemen het voor elkaar op. Je wordt ook wat milder als je ouder wordt.”