Rikie Vos

“Ik had allang mijn Modekwartier. Iedereen liep in door mij gemaakte kleding.”

Rikie Vos, 77 jaar, is geboren in St. Marten en is van Sonsbeek Zuid naar Klarendal verhuisd. ze heeft 3 broers en 1 zus. Haar favoriete plek in Arnhem is het bankje in Sonsbeek vlakbij Zypendaal. Daar kreeg ze de eerste zoen van haar man.

Spelen in St. Marten

Rikie is geboren in St Marten. “Mijn vader was dolgelukkig met een meisje. Als kind werd ik regelmatig in een stoel in de kamer naast onze sigarenwinkel gezet met een kontje van een stuk bloedworst van slager Willem Brons. Daarmee was ik uren zoet.” In de Staringstraat speelde ze met de buurtkinderen krijgertje, boompje-wisselen en Schipper-mag-ik-overvaren. Ze hadden ook een clubje: DVO (Door Vriendinnen Opgericht) waarvan de contributie 1 stuiver was. Rikie laat haar gedachten afdwalen naar die tijd. Ze lacht en begint weer te vertellen: “Ik had drie broers en wilde dolgraag een zusje. Daar zeurde ik steeds om en mijn moeder beloofde me: “Voor je verjaardag krijg jij een zusje.” En dat klopte. Ik vond het geweldig” Haar broer niet. Die bood het zusje aan een oudoom aan voor 100 eieren.

Modekwartier

Rikie ging naar de Huishoudschool om naaister/coupeuse te worden. Uiteindelijk kreeg ze van de gemeente schoolgeld om daarvoor te leren. Daarna ging ze aan de slag als handwerkster. Bij atelier Van Dijk en Witte in de Rijnstraat werkte Rikie 50 uur per week voor f 10,-. Ze maakte kleding korter bij Londen House in de Steenstraat en bij Mode Kamps op de Jansbinnensingel was zij 2e coupeuse. “Ik maakte ook veel kleren voor mensen uit de buurt, ik had in Sonsbeek Zuid al een ‘Modekwartier’.” Over het huidige Modekwartier in Klarendal zegt de Arnhemse: ,”Het is mooi geworden. Het restaurant Goed Proeven in het oude postkantoor is prachtig. Maar het aanbod van de modewinkels is erg beperkt. Je hebt daar weinig keus. Ik was geabonneerd op een modeblad en mensen konden daaruit kiezen wat ze wilde hebben. De stof brachten ze zelf mee en soms maakte ik van oude kleren nieuwe. Vintage noemen ze dat tegenwoordig.” Sommige van die kleren heeft ze nog. Rikie hoopt nog altijd dat zij ze een derde leven kan geven. Maar het mooiste kledingstuk dat ze ooit heeft gemaakt is haar trouwjurk.