Enorm in de watten gelegd tijdens een shoot

Voor een opdracht voor woningcorporatie Portaal bezocht ik een Syrische familie waar ik allerlei huiselijke situaties ging fotograferen. Foto’s die Portaal gebruikt voor hun website en sociale media.

Van de heer des huizes kreeg ik al een mailtje dat ik vooral niet moet ontbijten, want hij gaat een Syrisch ontbijt organiseren. Naast zijn moeder en schoonouders is ook een Nederlandse vriendin uitgenodigd. Zij is het taalmaatje van het gezin en helpt hen met onze ingewikkelde taal. Dat heeft ze goed gedaan want het gezin spreekt bijzonder goed Nederlands.

Ik fotografeerde allerlei interacties met oma en de kinderen, en papa en zijn dochter. Maar als snel werd me gevraagd om te stoppen want we moeten aan tafel. Deze stond vol met heerlijke gerechten: Falaffel, humus, baba ganoush, brood, worst, yoghurt. De familie zorgde ervoor dat ik niks te kort kwam. Ik moest alles proeven en we hadden leuke gesprekken over de verschillen maar ook overeenkomsten  in cultuur, het leren van de taal en hun ambities. Papa werkt als trainee bij de overheid en mama studeert voor doktersassistent. Indrukwekkend!

Ik heb genoten van de gastvrijheid, het heerlijke eten en ging dan ook met een tevreden gevoel terug naar huis. Wat hebben we in Nederland nog veel te leren over gastvrijheid… Toch eens bedenken wat ik daarin ga veranderen.