Focus geeft verwondering

Ook al woon ik in een stad, ik ben een echt buitenmens. Dus zo nu en dan huur ik een huisje in het bos of iets dergelijks. Lekker de aardse herfstgeur opsnuiven en genieten van de mooie omgeving. Dus ook deze herfst.

Ik ben portretfotograaf en doe bedrijfsfotografie. Ik ben geen natuurfotograaf, maar ik kan het niet laten om, gewapend met mijn IPhone als camera, op de knieën (of buik) te gaan voor een mooie paddenstoel. En als ik eenmaal bezig ben, ben ik niet meer te stoppen. Want je stopt voor de ene en als je even blijft staan zie je er steeds meer en meer op de vierkante meter. En ook een prachtig schimmeltje of een bijzonder mos soort.
Dit doet me denken aan de allereerste les op de fotovakschool. Ik kreeg een klassieke BIC pen in de hand en de docent vroeg me deze te omschrijven. Ik begon natuurlijk met het omschrijven van het materiaal en de kleur en het drukknopje opzij en het haakje om ‘m aan je schrift te hangen. Maar dat volstond niet voor de docent. “En verder?”. Oja, het logo, de koperkleurige vulling. “En verder?”, zei de docent weer. Ik zie nu de ribbeltjes op het transparante deel en vlak onder het drukknopje staat een code. “En verder?”. Nou ja, dat ging zo even door.

Een hele goede oefening om te leren kijken. Het belangrijkste binnen fotografie. En dat deed ik nu, 15 jaar later, opnieuw met de paddenstoelen. Wat een wondere wereld. De verschillende in formaat, kleur, structuur, leefomgeving, wijze van vermeerderen. Ik kon niets anders meer zien en ging maar door.

Dat herken ik van opdrachten die ik krijg. Als ik werk voor Opleidingsbedrijf Metaal, zie ik staalconstructies en kan ik zien hoe deze zijn gemaakt. Ik ruik bijna de werkplaats en zie de constructeur aan het werk. Krijg ik een opdracht van een woningbouwcorporatie als Portaal of Volkshuisvesting om leefbaarheid in de wijk te laten zien, dan zie ik het ene naar het andere mooie buurtinitiatief op het gebied van vergroenen, omzien na elkaar of het organiseren van activiteiten voor kinderen. Dat maakt mijn werk zo mooi. Door te focussen (letterlijk en figuurlijk), kan ik me verwonderen op zoveel moois waar ik energie van krijg en enorm van geniet. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor fotograferen. Dus trek er op uit en verwonder je!geur